בעת תכנון והקמה של מבני תעשיה ניתנים דגשים על מגוון נושאים שונה לחלוטין מאלו עליהם ניתן גדש בעת תכנון מבני מגורים. הדגשים ברוב מבני התעשיה הם על פונקציונאליות ושימושיות בעוד נושאים כמו ערכים אדריכליים, השתלבות בסביבה וכיו”ב מקבלים חשיבות משנית בלבד. לא פלא איפה שהדרישות מאדריכל למבני תעשיה בעת תכנון מבני תעשיה שונות בתכלית מאלו של אדריכל “רגיל”. אדריכלות למבני תעשיה הפכה להתמחות בפני עצמה ואינה עוד ענף נגזר מאדריכלות המגורים.
ב.צ.ת לתעשיה מתמחה בתכנון והקמה של מבני תעשיה ומלווה את לקוחותיה בתחום מבני התעשיה משלבי התכנון הראשוניים, דרך קבלת היתר בניה ועד למסירת המבנה. למידע נוסף ולפגישה ללא התחייבות השאר פרטים בטופס שמשמאל.
סוגים שונים של מבני תעשיה דורשים התיחסות אדריכלית שונה
חשוב לציין כאן כי גם בקבוצת המבנית הנחשבים כמבני תעשיה קיימים מספר תתי קבוצות המצריכות התיחסות אדריכלית שונה. הנה הנה מספר דוגמאות:
בעת תכנון מחסן לוגיסטי הדגשים הם על אחסון נוח, יצירת חללים נוחים לעבודת מלגזה, פריקה, מיון וסידור של מוצרים תוך מעבר דרך כל התחנות השונות (קיטלוג, אריזה וכו’). לעיתים משולבים משרדים במבנה (בד”כ בקומת הגלריה) ופה חשוב ליצור גם סביבת עבודה ממוזגת, חסכונית ויעילה אשר תתממשק בצורה נכונה עם אולם קבלת והוצאת הסחורות. האדריכל יקדיש מחשבה לתכנון הפנימי של המבנה, סידור האיזורים השונים, סגירת חללי העבודה למיזוג והשארת חלל האחסון בלתי ממוזג לטובת חיסכון באנרגיה וכו’. קונטור המבנה יהיה מרובע בד”כ ויאפשר כניסת ופריקת משאיות ותנועה למלגזות. מבחינת חיפוי המבנה סביר להניח כי אדריכל המבנה לא יבחר בחיפוי יקר אלא יבחר בפיתרון הזול ביותר העונה על צרכי הלקוח.
בעת תכנון אולם אירועים (אשר נחשב גם הוא מבנה תעשיה), יושם דגש רב יותר מצד אדריכל מבני התעשיה על חיצוניות מרשימה ועל פנים מבנה שיאפשר קיום אירועים יפים. נושאים שיטופלו למשל הם מפתחים גדולים ויצירת חלל ענק ומרשים, אפשרות לתליית גשרי תאורה מהתקרה וכו’. קונטור המבנה לא יהיה מרובע אלא יכלול צורות גאומטריות שונות ונעימות לעין. החיפוי עשוי לכלול אריחי שיש או זגוגיות ענק, עץ וחומרים מעניינים נוספים.
מהדוגמאות שלהלן ניתן לראות כי תכנון מבני תעשיה ובכלל זה גם התכנון האדריכלי מצריכים חשיבה שונה לחלוטין מזו הנדרשת בתכנון מבנה למגורים.
כיצד משתלב אדריכל מבני תעשיה בעבודת התכנון וההקמה
תחילת העבודה על המבנה היא עם האדריכל וכוללת הכנת תוכנית להגשה. אם רוצים לחסוך זמן וכסף מומלץ שמהנדס קונסטרוקטור של מבני תעשיה ישב כבר מהפגישה השניה עם אדריכל מבנה התעשיה. בגלל הגדשים השונים והיות שצורה משרתת את הפונקציונליות של מבנה התעשיה, ישיבה משותפת זו עשויה להניב פיתרונות יצירתיים וזולים אשר מחד יענו על הצרכים השימושיים של המבנה ומאידך יצרו צורות נעימות לעין. לדוגמה: מפתחים גדולים מחייבים שימוש באגדים מסיביים. ייתכן שאדריכל מבנה התעשיה יחד עם המהנדס קונסטרוקטור יחליטו על שימוש בתצורה מסויימת של אגדים אלו כדי ליצר תקרה דקורטיבית שאין צורך לייצר לה חיפוי תחתון ושמסוגלת להחזיק את החיפוי העליוןן הנסחר של הגג.
דוגמה נוספת יכולה להיות החיפוי החיצוני של המבנה. אמנם למהנדס אין אמירה מקצועית בהקשר זה אולם שימוש בקונסטרוציה מסוג מסויים עשויה לאפשר שימוש בחיפוי מסויים ואילו חיפוי אחר של המבנה עשוי להטיל עומס משמעותי על הקונסטרוקציה כך שתידרש התאמה מחדש של עובי הפרופילים והמבנה המונוליטי של הקונסטרטקציה.
דגשים ומה בעבודה עם אדריכל למבנה תעשיה
ראשית מומלץ לעבוד עם אדריכל המנוסה בתכנון מבני תעשיה. כאמור, מדובר בתחום התמחות נפרד ושונה, עם חומרים שונים וטכניקות בניה שונות. עבודה עם אדריכל מבני תעשיה מנוסה תוביל לחיסכון בזמן ובכסף.
מניסיונינו אנו גם ממחליצים כי אדריכל מבנה התעשיה יעבוד בצמוד למהנדס קונסטרוקטור ויחד הם ימצאו את הפיתרונות הדרושים בהתאם לצרכי הלקוח.
ב.צ.ת לתעשיה מתמחה בתכנון אדריכלי למבני תעשיה. כחלק מהפתרונות היחידיים המוצעים על ידינו אנו עובדים באופן מקביל עם אדריכל מבני תעשיה ומהנדס קונסטרוקטור בשלבי התכנון עד הגשת התוכנית לאישור הועדה.