הבניה הקלה הינה סגנון בניה חדש יחסית הקיים “רק” כ 40 שנה, הרבה פחות מסגנונות בניה מסורתיים / קונוונציונאליים אחרים הקיימים מאות ואף אלפי שנים. סגנון בניה כזה אשר פותר בעצם רבות מהבעיות שנלוות לאופן הבניה המסורתי. בעזרתה של בניה זו ניתן להגיע לתוצאות במהירות מירבית, ובו בזמן ליהנות מתוצר איכותי למדי, כזה המחזיק מעמד לטווח הארוך.
בניה קלה הינה משתלמת למדי, כאשר ניתן למנות לזכותה מספר רב של יתרונות. בין היתרונות הנפוצים ביותר של בניה זו יש את מהירות הבניה. ניתן להתחיל ולסיים פרויקט תוך פרק זמן קצר במיוחד, בדרך כלל עד מספר חודשים.
יתרון נוסף ומשמעותי לא פחות הוא עצם היותה של הבניה עשויה מחומרים איכותיים בלבד העוברים בקרת איכות מודרנית. בשילוב עם תכנון קונסטרוקטיבי מתקדם ותכונות החומרים מתקבל מבנה העמיד לאורך שנים רבות הן בפגעי מזג האויר והן בעומסים שונים (בין אם עומס שימושי ובין אם עומסים של רעידות אדמה).
נוסף על איכות החומרים, כאשר מדובר בבניה קלה, לרוב אנו עוסקים בבניה שעלותה נמוכה יותר משיטות בניה אחרות בניגוד לבניה קונוונציונאלית בה כל חלק מהמבנה (יסודות, שלד, מעטפת, גג וכו’) מבוצע ע”י קבלן מתמחה, מבנים בבניה קלה מיוצרים ע”י יצרן אחד וכך נחסכות עלויות תיווך משמעותיות ורווח שכל קבלן מעוניין ליטול לעצמו.
בניה קונוונציונלית של מבני תעשיה
ראשית, נסקור בקצרה את נושא הבניה הקונוונציונלית למבני תעשיה: מדובר על שימוש בביסוס, קונסטרוקציה ותקרה בשיטות קונוונציונלית, קרי יציקות בטון ותפסנות. לשיטה זו מספר יתרונות כאשר החשוב שבהם הוא העובדה שקבלנים רבים יודעים לבצעה בצורה טובה ועל כן המחיר נמוך יותר. קיימים לשיטה זו חסרונות רבים כגון מהירות בניה נמוכה, עומס רב על הבסיס המחייב ביסוס מאסיבי ויקר יותר וכן גמרים בעלויות גבוהות. לקריאמה מקיפה מומלץ לבקר במאמר בנושא מבני תעשיה בבניה קונוונציונלית.
אחד התחומים המתאימים ביותר לשיטת הבניה הקלה הוא התחום של מבני תעשיה. האפשרות לבניה מהירה, ירוקה וחסכונית שיטת הבניה הקלה מתאימה במיוחד לצרכים של חברות המקימות מפעלים, מרכזים לוגיסטיים ומרכזי יצור שונים.
על פי החוק, מבנים תעשייתיים צריכים לעמוד בתקנים מיוחדים, בהתאם לסוג העבודה המתבצע בהם ולסוג התעשיה אליה הם משתייכים. מבני תעשיה בדרך כלל צריכים להכיל כמות גדולה של אנשים העוסקים במלאכה וכן מכשור וחומרים מיוחדים שמשמשים לביצוע העבודה במפעל. תקני הבטיחות של בניית מבני תעשיה הם מחמירים ביותר ודורשים עמידות ויציבות ברמה יוצאת דופן. בשיטת הבניה הקלה ניתן לתכנן מבני תעשיה מדוייקים העומדים בתקנים ברמה המקסימלית ולמקמם בשטח המיועד רק לאחר שעברו את כל הבדיקות הקפדניות.
בנוסף, בניה קלה כפי שמצויין באתר חברת ארוסי, מתאימה במיוחד למבנים תעשיתיים בכך שהיא חסכונית יותר- הן מבחינת עלות הבניה עצמה והן מבחינת החסכון בעלויות של אחסנה, הובלה ופינוי של פסולת בנין שכמעט אינה קיימת בשיטה זו.
ניתן להקים מבני תעשיה בשיטה הקלאסית של בניה קלה המזכירה קצת בניה טרומית, בה כל חלקי המבנה מוכנים מראש בשטח חיצוני, או בשיטה משולבת המכונה בניה מתועשת, שמבוססת על הנחת יסודות במקום המיועד והכנה של שאר חלקי המבנה בשטח חיצוני. השיטה המתאימה תיבחר כמובן לפי צרכי הלקוח והמערכת המקימה את המבנה.
הליך בחירת החברה
אם וכאשר בוחרים בבניה הקלה, אזי יש צורל להיעזר בחברה אשר עוסקת בבניה מסוג זה. בשוק כיום ישנן חברות רבות שעוסקות בתחום. אם תרצו לשתף פעולה עם החברה הטובה ביותר מבחינתכם, תצטרכו להיות ערים למספר דברים חשובים אשר יפורטו בהמשך.
קודם כל חשוב שתשאלו כמה שיותר חברות בתחום לגבי הצעת מחיר לסוג הממבנה שאתם מתכננים. בדרך זו תוכלו לקבל רעיון לגבי כמה נהוג לשלם, מה נחשב למחיר גבוה ומה לנמוך. בסופו של דבר עדיף לא לשלם קצת מידי ולא מחיר גבוה מידי. מחיר נמוך מידי עלול להעיד על איכות חומרים נחותה. מנגד, מחיר גבוה מידי יהיה לא מוצדק ברוב המקרים.
דבר נוסף אשר חשוב לשים אליו לב הוא מספר שנות הקיום של החברה איתה תשתפו פעולה. ככל שהחברה נמצאת בשוק הבניה יותר שנים, כך סביר להניח שהיא יותר אמינה ומוצלחת. לפיכך, תמיד כדאי להעדיף לעבוד עם חברות עם כמה שיותר שנות ניסיון, ביחוד כאשר מדובר על בניה קלה למבני תעשיה. חשוב כמובן גם לבדוק את תיק העבודות של החברה ולהתרשם מלקוחותיה הקודמים לפני ההחלטה לבחור בה.