למיקום דודי קיטור במבני תעשיה ישנה חשיבות רבה ולכן ישנה התייחסות לנושא זה בפקודת הבטיחות בעבודה (נוסח חדש), תש”ל – 1970. כך, לדוגמה, בסעיף 100א לפקודה נקבע כי לא יותקן דוד קיטור אלא במקום שלגביו ניתן היתר מטעם המפקח האזורי ובכפוף לתנאי ההיתר.
על מנת שניתן יהיה לקבל את ההיתר הנכסף, יש לעמוד בדרישות מחמירות ביותר, המפורטות בנוהל דרישות לצורך מתן היתר להתקנת דוד קיטור. במאמר שלפניכם נפרט אודות כמה נקודות המוזכרות בנוהל כדי להסביר את מורכבות העניין ועל מנת להבהיר מדוע ישנה חשיבות עליונה לפנות לחברה המתמחה בתחום כדי לא לעשות טעויות גורליות.
השלב הראשון – תוכנית ההתקנה
את תוכנית ההתקנה של הדוד בתוך מבנה התעשיה, המשמשת תנאי בסיסי לקבלת ההיתר צריך לערוך מהנדס רשום בלבד. התוכנית תיערך על גבי גיליון אחד ותכלול את האלמנטים הבאים:
- מבט על של החדר או מבנה התעשיה שבו עתיד להיות ממוקם דוד הקיטור וסביבתו הקרובה עד למרחק של 25 מטר לכל הפחות לכל כיוון, בקנה מידה של 1:250 לפחות.
- חתכים לרוחב ולאורך ומבט על של החדר או המבנה שבו עתיד להיום ממוקם דוד הקיטור תוך ציון כל המרחקים בין קירות המבנה והתקרה לדוד ובין ציוד אחר הממוקם בחלל לבין הדוד בקנה מידה של 1:50 לפחות.
- פירוט חומרי הבנייה מהם עשויים הגג, הרצפה וקירות מבנה התעשיה בו ימוקם הדוד.
- ציון מיקום החלונות והדלתות וכן פירוט אודות החומרים שמהם הם עשויים.
- מפרט דוד הקיטור, הכולל את שם היצרן של הדוד, שנת הייצור שלו, ההספק הטרמי ביחידות של ק”ג קיטור לשעה, שטח ההסקה ביחידות של מ”ק, לחץ העבודה ההידרוסטטית ולחץ העבודה המותר ביחידות של ק”ג לסמ”ר וסוג הדלק.
- בנוסף יש לפרט אודות דודי קיטור אחרים אם קיימים כאלה במבנה וזאת כפי שניתן לראות באופן מפורט באתר חברת קיטור אחזקות בע”מ.
- שלט התוכנית הכולל את שם המזמין, מספר הטלפון שלו, מענו, שם המתכנן, מספר הטלפון ומענו, מספר התוכנית ותאריך ההוצאה שלה.
באילו תנאים יינתן ההיתר להתקנת דודי קיטור בתוך מבנה תעשיה?
- למעט מקרים חריגים, המפורטים בנוהל המקורי, הדוד לא מתוכנן להתקנה מעל או מתחת למבנה ציבורי, תעשיה או מגורים.
- את הדוד יש להתקין על בסיס בטון בעל תכונות חוזק ומידות בהתאם למשקלו של הדוד במצב עבודה.
- ניתן להתקין בסביבת הדוד ציוד להסקת מים ולאגירת מים, מערכות מיזוג אוויר ואוויר דחוס, אך יש לאסור הימצאות של חומרים מסוכנים, נפיצים ודליקים או כל חפץ אחר שלא קשור בתפעול הציוד הנמצא במקום ובתחזוקת הציוד.
- לא יוצבו בסביבת הדוד תחנות עבודה או מקומות עבודה קבועים שלא קשורים בצורה ישירה לעבודות המבוצעות בסביבת הדוד.
- קירות החדר או המבנה שבו עתיד להיות ממוקם הדוד ניתן שיהיו עשויים מחומרי בנייה קלים כמו לדוגמה מבנה תעשיה הבנוי מאלמנטים טרומיים או לוחות מתכת. עם זאת, קיר המבנה והקיר הקדמי, שמצדם האחר ישנן עמדות עבודה קבועות, ייבנו מחומרים קשיחים בלבד, כמו לדוגמה בלוקים או בטון מזויין, וכן עליהם להיות עמידים באש בהתאם לתקנים העדכניים ביותר בנושא זה.
- אין להפעיל דודי קיטור ולבודק מוסמך אין אישור לבדוק דוד קיטור, אלא אם כן הוצגו מסמכים המעידים על כך שהדוד מתאים לתקן הישראלי, ת”י 4280.
חשוב מאוד לדעת כי בכל התקנה של דוד קיטור יש להוועץ בקצין או ממונה בטיחות בעל הסמכות מתאימות ולא להסתמך על הנאמר במאמר זה.